Кафедра рослинництва
Постійний URI для цієї колекції
Огляд
Перегляд Кафедра рослинництва по Дата випуску
Результати на сторінці
Параметри сортування
-
МатеріалПорівняльна характеристика селекційних і місцевих форм часнику за показниками харчової цінності.(Plant Varieties Studying and Protection, 19(1), 58–67. https://doi.org/10.21498/2518-1017.19.1.2023.277772, 0202) Яценко, В. В. ; Улянич, О. І. ; Яценко, Н. В. ; Карпенко, В. П. ; Мостов’як, І. І. ; Любич, В. В.Дане дослідження було проведено, щоб виявити різницю між показниками харчової цінності сортів і перспективних зразків видів часнику та їх зміни залежно від строку висаджування (підзимній та весняний), і таким чином визначити кращий підвид і сорт/зразок за поживною цінністю. Методи. Упродовж 2018–2022 рр. у польових умовах (м. Умань, 48°46′N, 30°14′E) досліджували 25 селекційних і місцевих форм часнику (9 – озимі стрілкуючі; 9 – озимі нестрілкуючі; 11 – ярі, серед яких зразки за номерами №№ 14, 33, 43 і 44 визначені, як «дворучки». Для аналізу отриманих результатів використали загальноприйняті методи статистичного аналізу. Результати. Виявлено й виділено сорти з високим вмістом білка: ‘Джованна’, ‘Софіївський’, 14, 43, 54 і 55 та сорт ‘Аполлон’ і зразки № 14, 27, 33, 43 і 57 з високою калорійністю м’якуша, які можуть бути вихідним матеріалом для створення високопоживних сортів для потреб харчової промисловості. Характеризуючи види часнику за накопиченням елементів харчової цінності встановлено, що білків найбільше накопичувалося у озимого нестрілкуючого підвиду. Озимий нестрілкуючий підвид накопичував у м’якуші білків на 4,1% у порівнянні з озимим стрілкуючм та на 20,9% у порівнянні з ярим. Аналізуючи вміст жирів у м’якуші видів часнику помітно істотну різницю між підвидами, а саме більший вміст у жирів в озимому стрілкуюму і ярому підвидів відносно озимого нестрілкуючого. Аналіз вмісту вуглеводів у м’якуші часнику показав, що максимальне їх накопичення було у ярої форми, менше у озимого стрілкуючого та ще менше у озимого нестрілкуючого підвиду. Найвищу енергетичну цінність має яра форма – 130,03 кКал/ 100 г сирої маси м’якуша , що більше на 3,1% від озимого стрілкуючого та на 12,6% від озимого нетрілкуючого. Висновки. Дослідження показало істотну різницю за вмістом білків у м’якуші озимого і ярого підвидів, де перевага надавалася озимому часнику. За вмістом жирів різниця була неістотною, а за вмістом вуглеводів - помітною, що впливало на вищу калорійність м’якуша ярої форми.
-
МатеріалРослинництво: Підручник(Аграрна освіта, 2001-02-14) Зінченко, Олександр Іванович ; Салатенко, Володимир Никифорович ; Білоножко, Михайло АрсентійовичВикладено еколого-біологічні, агротехнічні, агрохімічні, організаційно-господарські та економічні основи рослинництва. Висвітлено біологію і технологію виробництва польових культур — зернових (у т. ч. зернобобових), технічних (цукрових буряків, олійних рослин, ефіроолійних, прядивних, наркотичних), кормових (однорічних та багаторічних злакових і бобових трав, кормових капустяних рослин та коренеплодів), бульбоплодів і баштанних. Подано короткі відомості про біологію і технології вирощування деяких важливих лікарських рослин. Для студентів агрономічних спеціальностей вищих закладів освіти ІІІ – IV рівнів акредитації.
-
МатеріалЗБІРНИК НАУКОВИХ ПРАЦЬ УМАНСЬКОГО НАЦІОНАЛЬНОГО УНІВЕРСИТЕТУ САДІВНИЦТВА(Уманський НУС, 2010) Третьякова, Світлана ОлексіївнаНаведено результати дослідження впливу строків сівби та норми висіву насіння на польову схожість і врожайність різностиглих сортів пшениці озимої в умовах південної частини Правобережного Лісостепу.
-
МатеріалОПТИМІЗАЦІЯ ЕЛЕМЕНТІВ ТЕХНОЛОГІЇ ВИРОЩУВАННЯ ПШЕНИЦІ ОЗИМОЇ У ЛІСОСТЕПУ ПРАВОБЕРЕЖНОМУ(Редакційно-видавничий відділ Свідоцтво ДК № 2499 від 18. 05. 2006 р. Уманського національного університету садівництва, 2012) Третьякова, Світлана ОлексіївнаОдним і з основних резервів збільшення виробництва високоякісного зерна пшениці м’якої озимої є подальше удосконалення сортової технології вирощування. Зокрема, це оптимізація строків і способів сівби та норм висіву, які є ефективними агротехнічними заходами в реалізації потенціалу продуктивності сучасних сортів. Варто зазначити також, що в останній час важлива роль відводиться пошукам додаткових джерел органічного живлення зернових культур − зокрема сидерації. У Лісостепу правобережному за сучасних умов, і при використанні інтенсивних сортів пшениці озимої м’якої, ці питання вивчено недостатньо. Тому, наші дослідження були спрямовані на вирішення даних актуальних наукових завдань. Метою досліджень було встановити оптимальний строк і спосіб сівби та норму висіву насіння різностиглих сортів пшениці озимої при вирощуванні після сидерального пару, в умовах Лісостепу правобережного, які б забезпечували одержання високого врожаю якісного зерна.
-
МатеріалУМОВИ ВИРОЩУВАННЯ І ФОРМУВАННЯ ВРОЖАЙНОСТІ ЛЬОНУ ОЛІЙНОГО ЗАЛЕЖНО ВІД ІНТЕНСИВНОСТІ ЗЯБЛЕВОГО ОБРОБІТКУ ҐРУНТУ( 2014-02-21) Мочульський, В.В.
-
МатеріалКормова і насіннєва продуктивність змішаних посівів озимих злакових культур з викою панонськю та волохатою залежно від норми висіву бобових компонентів(Уманський НУС, 2015-01-30) Січкар, Андрій Олександрович
-
МатеріалУрожайність і якість насіння проса залежно від особливостей збору врожаю(Уманський національний університет садівництва, 2015-07-07) Полторецький, Сергій Петрович ; Полторецька, Наталія МиколаївнаНаведено результати досліджень з вивчення впливу особливостей збору врожаю насінницьких посівів проса в умовах Правобережного Лісостепу. Встановлено, що найвищу врожайність і якість насіннєвого матеріалу проса забезпечує роздільний обмолот насінницьких посівів проса при наявності 65 – 70% зрілого насіння в волоті з терміном відлежування валка від трьох до шести діб.
-
МатеріалМетодичні рекомендації для виконання курсової роботи з рослинництва для студентів заочної форми навчання освітньо-кваліфікаційного рівня бакалавр з напряму 1301 – „Агрономія”, спеціальність 6.130100 – „Плодоовочівництво і лісівництво”(Уманський національний університет садівництва, 2015-08-31) Полторецький, Сергій Петрович ; Полторецька, Наталія Миколаївна ; Січкар, Андрій Олександрович ; Кононенко, Лідія Михайлівна ; Рогальський, Сергій Владиславович ; Вишневська, Леся ВасилівнаЗавдання для виконання курсової роботи відповідає вимогам Типової програми нормативної навчальної дисципліни для підготовки фахівців ОКР “бакалавр” напряму 6.090101 “Агрономія” у вищих навчальних закладах ІІ-ІV рівнів акредитації затвердженої науково-методичною комісією науково-педагогічних працівників вищих навчальних закладів Мінагрополітики України (протокол №1 від 28 січня 2009 року).
-
МатеріалМетодичні вказівки для виконання курсового проекту з рослинництва студентами факультету агрономії освітньо-кваліфікаційного рівня "Бакалавр" напрям підготовки 6.090101 – "Агрономія"(Уманський національний університет садівництва, 2015-09-03) Кононенко, Лідія Михайлівна ; Зінченко, Олександр Іванович ; Полторецький, Сергій Петрович ; Січкар, Андрій Олександрович ; Вишневська, Леся Василівна ; Полторецька, Наталія Миколаївна ; Рогальський, Сергій ВладиславовичМетодичні вказівки для виконання курсового проекту відповідають вимогам Типової програми з рослинництва для вищих аграрних закладів освіти ІІІ-ІV рівнів акредитації з фаху 6.090101 – "Агрономія", затвердженої Головним управлінням кадрової політики і аграрної освіти Мінагропрому України 8 червня 1998 року.
-
МатеріалAgroecological conditions of forming crop yield and quality of millet seeds(Уманський національний університет садівництва, 2015-09-22) Poltoretskyi, Sergiy ; Poltoretska, NataliyaAnalytical review of national and foreign literature sources to optimize agroecological conditions of seed crops of millet seed is shown. Data on plant response and quality of the formed seed for nutritious regime of the soil, moisture conditions, light and heat is presented. The analysis found that scientists and manufacturers to this day have no consensus on the impact of agroecological conditions on developing the largest amount of high yield of millet seed. A large number of reports has a considerable antiquity, studies were made in different regional conditions, a comprehensive study of the impact of agroecological factors for forming sowing qualities and yielding properties of millet seed in terms of Right-Bank Forest Steppe of Ukraine was not carried out.
-
Матеріалтехнологічна якість зерна гречки залежно від умов мінерального живлення(Український інститут експертизи сортів рослин, 2015-11-03) Полторецька, Наталія Миколаївна
-
МатеріалТехнологічна якість зерна проса залежно від післядії попередника та умов мінерального живлення(Український інститут експертизи сортів рослин, 2015-11-03) Полторецький, Сергій Петрович
-
МатеріалIntuence of seeding time and density of plants on growth and productivity of the sunflower(Уманський НУС, 2015-12-30) Полторецький, Сергій Петрович ; Рогальський, Сергій Владиславович
-
МатеріалПшениця спельта(ТОВ "СІК ГРУП УКРАЇНА", 2016) Господаренко, Григорій Миколайович ; Костогриз, Петро Васильович ; Любич, Віталій Володимирович ; Парій, Мирослав Федорович ; Полторецький, Сергій Петрович ; Полянецька, Ірина Павлівна ; Рябовол, Людмила Олегівна ; Рябовол, Ярослав Сергійович ; Сухомуд, Оксана ГригорівнаВидання вчених Уманського національного університету садівництва включає роботи в області вивчення генетики, селекції, насінництва, технології вирощування пшениці спельти, особливості її зерна та зернових продуктів. Це спільна праця селекціонерів та агрономів із технологами. Ідея видання цієї книги належить відомому генетику і селекціонеру, доктору біологічних наук Ф. М. Парію. Книга буде корисною селекціонерам, що працюють над виведенням нових сортів пшениці, агрономам, що вирощують цю важливу продовольчу культуру, працівникам хлібної інспекції, які оцінюють якість зерна, фахівцям хлібної промисловості, науковим і науково-педагогічним працівникам, аспірантам і студентам сільськогосподарських спеціальностей, практикам.
-
МатеріалTheoretical bases of bases of forming highly productive crops of buckwheat(Збірник наукових праць Уманського НУС, 2016-09) Rarok, Anton ; Bilonozhko, Volodimir ; Poltoretskyi, SerhiiRarok A. V., Bilonozhko V. Y., Poltoretskyi S. P. Theoretical bases of forming highly productive crops of buckwheat An important characteristic of an agrobiocenosis is the productional process. The basis of it is the ability of plants to absorb water and mineral substances from the soil, absorb carbon dioxide from the air and to synthesize organic substances through the energy of sunlight. At the same time, the theory of the productional process allows extending general biological understanding of vital functions of systems of different levels and simultaneously solving practical problems. The main provisions of this theory point out that carbon, hydrogen and oxygen constitute 95% of the plant biomass. They are absorbed by a plant during photosynthesis with their storing in organic products, as well as transformed energy of solar radiation. Photosynthesis as a basic process in a plant metabolism provides energy substrate harvest formation, combined with the processes of assimilation of nitrogen and elements of mineral nutrition. It is controlled in a complex hierarchy of genetic programs of the development that determine the sequence of ontogenesis processes. Photosynthetic function is controlled by ontogenesis processes and yield formation is determined, above all, by the epigenetic pressure from organs consuming photosynthates. The development of the theory of the productional process has a significant impact on the development of two areas: practical selection and simulation, forecasting and programming yields. Thus, as a result of restructuring of plant habitus during selection there are buckwheat varieties with increased yield and presence of features such as large size of grain, limited branching, determinativeness and efficient allocation of photosynthates between vegetative and generative organs. The use of such varieties ensures the grain yield of this crop not lower than 20-25 kg/ ha which brings it to the level of other cereal crops. Key words: theory of the productional process, photosynthesis, synthetic selection, yield, buckwheat.
-
МатеріалМічені атоми в дослідженнях з гербіцидами(Умань : ВПЦ «Візаві», 2016, 2016-12-08) Кравченко, Віталій Станіславович ; Грицаєнко, Зінаїда МартинівнаОсвещены теоретические основы поступления, передвижения и локализации гербицидов – производство 2,4-ди триазинов, меченых по С14, в чувствительных и устойчивых к ним растений в зависимости от условий применения, анатомические и морфологические измененения органов и тканей в однодольных и двудольных растениях под влиянием производных арилоксиуксусных кислот и триазинов при разных условиях применения. Для подготовки студентов высших учебных заведений I-IV уровней аккредитации.
-
МатеріалДисертація(Уманський НУС, 2016-12-08) Кравченко, Віталій СтаніславовичРозроблено технологію вирощування пшениці ярої, яка враховує коплекс чинників: сорти (Вітка та Колективна 3), строки сівби, норми висіву та попередники, що дозволяє отримувати стабільні врожаї зерна, придатні для хлібопечення.
-
МатеріалФізіолого-біологічні процеси в рослини і ґрунті при різних умовах застосування гербіцидів і біологічно активних препаратів(Умань : ВПЦ «Візаві», 2016, 2016-12-08) Кравченко, Віталій Станіславович ; Грицаєнко, Зінаїда МартинівнаОсвещены теоретические основы поступления, передвижения и локализации гербицидов – производство 2,4-ди триазинов, меченых по С14, в чувствительных и устойчивых к ним растений в зависимости от условий применения, анатомические и морфологические измененения органов и тканей в однодольных и двудольных растениях под влиянием производных арилоксиуксусных кислот и триазинов при разных условиях применения. Для подготовки студентов высших учебных заведений I-IV уровней аккредитации.
-
МатеріалСтрок сівби та попередник - фактор сортової технології вирощування пшениці ярої у південній частині Лісостепу Правобережного(Центр міжнародного наукового співробітництва "ТК Меганом", 2017-02-01) Вишневська, Леся Василівна ; Січкар, Андрій Олександрович ; Рогальський, Сергій Владиславович ; Кравченко, Віталій СтаніславовичЯра пшениця – одна з найважливіших зернових культур України. Значення її зростає у роки з несприятливими умовами осінньо-зимового періоду. Пшениця яра м’яка культура ранніх строків сівби, але їх вплив та реакція на попередники різностиглих сортів культури досліджено недостатньо. Тому метою дослідження було вивчення особливостей формування врожайності різностиглих сортів ярої пшениці залежно від попередника і строку сівби. Мета статті. Головною метою досліджень було виявити вплив попередника і строку сівби на польову схожість, ріст, густоту стеблестою сортів пшениці ярої. Встановити вплив попередника і строку сівби на врожайність і якість зерна пшениці ярої м’якої.
-
МатеріалПопередник і строк сівби, як фактор сортової технології вирощування пшениці ярої у південній частині Правобережного Лісостепу(М. Умань, вул. Тищика, 18/19, ВПЦ "Візаві", 2017-02-13) Кравченко, Віталій Станіславович ; Зінченко, Олександр ІвановичНаведено результати досліджень впливу строків сівби, попередників на формування агроценозів, урожайність та якість зерна різностиглих сортів пшениці ярої у південній частині Лісостепу правобережного. Ключові слова: попередник, сорт, строки сівби, урожайність пшениці, агроценози, якість зерна.