Кафедра прикладної інженерії та охорони праці
Постійний URI для цього розділу
Огляд
Перегляд Кафедра прикладної інженерії та охорони праці по Назва
Результати на сторінці
Параметри сортування
-
МатеріалA device for lifting liquid(Primedia eLaunch & European Scientific Platform, 2023-05-26) Kepko O.I.A liquid-lifting device refers to units that are used to lift water and other liquids from reservoirs or wells to the required height.
-
МатеріалAbility to reduce the formula of sterilization(CPN Publishing Group, 2019-11-27) Fedorov, V.G. ; Кепко, О.І. ; Кепко, V.M.They showed the possibility of reducing the first and third parts of the sterilization formula with a slight increase of the second part of the sterilization formula. For this purpose, the actual heat resistance of the glass cans SKO-83-1 and SKO-83-2 was investigated. To maintain the standard conditions of immersion of the cans (20oC - 5 min .; 100oC - 5 min; 60oC - 2 min.) Thermostats with automatic maintenance of the set temperature were used. Показали можливість зменшення першої та третьої частини формули стерилізації із незначним збільшенням другої частини формули стерилізації. Для цього було досліджено фактичну термостійкість скляних банок СКО-83-1 та СКО-83-2. Для підтримування стандартних умов занурення банок (20оС - 5 хв.; 100оС - 5 хв.; 60оС - 2 хв.) використовували термостати з автоматичною підтримкою заданої температури
-
МатеріалAnalysis of economic efficiency of using different fuel types in individual heating systems(Мелітопольська типографія «Люкс», 2018) Kepko, O.I. ; Kepko, V.M. ; Pushka, O.S.The basis of traditional methods for comparing the efficiency of using different types of energy sources is normative coefficients of capital investments and payback period, which became non urgent in our time under unstable price policy. Therefore, the need for short-term forecasting of efficient use of energy sources is topical. At present, many individuals and legal persons, while solving the problem of choosing the energy source for heating social and industrial facilities, provide different types of heating equipment before building, that is, they install several boiler units with different types of fuel, or machines that allow using of several fuel types. The efficiency of using different types of energy sources depending on consumption volume and time of day, fuel price and transportation costs on the basis of a comparative analysis of the cost of using energy sources depending on their energy capacity was analyzed in the article. Основою традиційних методик порівняння ефективності використання різних видів енергоносіїв є нормативні коефіцієнти ефективності капіталовкладень та терміну окупності, які в наш час, при нестабільній ціновій політиці стали не актуальними. Тому актуальною є необхідність короткострокового прогнозування ефективного використання енергоносіїв. На даний час чимало фізичних та юридичних осіб при вирішенні проблеми вибору енергоносія для опалення соціальних та виробничих об’єктів передбачають при будівництві різні види опалювального обладнання, тобто встановлюють декілька котельних агрегатів на різних видах палива, або агрегати, які дозволяють використовувати кілька видів палива. В статті проводиться аналіз ефективності використання різних видів енергоносіїв в залежності від об’ємів їх споживання та часу доби, ціни на паливо та витрат на його транспортування на основі порівняльного аналізу вартості використання енергоносіїв в залежності від їх енергомісткості.
-
МатеріалBIOLOGICAL PECULIARITIES OF FORMATION AND CAUSES OF HETEROGENEITY OF MILLET SEEDS(Умань: Видавничо-поліграфічний центр "Візаві", 2021-03) Bilonozhko, V. ; Poltoretskyi, S. ; Yatsenko, A. ; Poltoretska, N. ; Berezovskyi, A.Features of biology and morphology of seeds and millet plants determine the significant heterogeneity of its seed material. Knowledge and understanding of these features, as well as physiological processes occurring in seeds and plants, will optimize conditions of agricultural technology of millet crops. Full seeds have better optimized metabolism and significant reserves provide more vigorous germination. Under unfavorable conditions for longer periods of time, plants developing from such seeds do not have autotrophic feed and in the future ensure not only the maximum yield but also seeds of better quality.
-
МатеріалDetermining impact of difference in price of liquid manure and degestate on production costs of biomethane and electricity(Latvia University of Life Sciences and Technologies, 2021) Golub, Gennadii ; Lutak, Vitaliy ; Kepko, Oleg ; Marus, Oleh ; Yaremenko, OksanaAssessment of production costs to get biomethane and electric power on its basis in agriculture is impossible without assessing the impact on this indicator of the price of digestate. In Ukraine, where chernozem soils are the basis of agricultural production, the issue of restoring their fertility is an urgent problem. The production of biomethane should take into account the costs of manure before fermentation and the sales revenue of digestate after fermentation using it as organic fertilizers. The article suggests a methodology for economic assessing of production costs to get biomethane and electric power on its basis provided that the costs for the production of biomethane include production costs with taking into account the difference in prices of the biomass of liquid manure before fermentation in the digester and digestate after fermentation in the digester. The technique is based on the calculation of such indicators as a requirement in biomass to receive one m3 of biomethane and to get one kW hour of electricity. These values for liquid manure in accordance are 93.3 kg·m-3 and 23.9 kg·kWh-1. The zero production costs of biomethane and biomethane-based electricity production will be when the price of digestate will be more than the price of liquid manure before fermentation in the range from 1.1 to 2.0 EUR·t-1. The zero-profit of biomethane production will be when the price of digestate will be less than the price of liquid manure before fermentation in the range from 1.3 to 2.1 EUR·t-1. The zero-profit of electricity production will be when the price of digestate will be less than the price of liquid manure before fermentation in the range from 4.1 to 6.6 EUR·t-1. The suggested methodology may be useful for the assessment of production costs when carrying out measures for the utilization of digestate and in the training process of biotechnologists.
-
МатеріалENVIRONMENTAL CONDITIONS OF FORMATION OF YIELD AND QUALITY OF MILLET SEEDS(Умань: Видавничо-поліграфічний центр "Візаві", 2021-03) Bilonozhko, V. ; Poltoretskyi, S. ; Yatsenko, A. ; Poltoretska, N. ; Berezovskyi, A.The formation and development of millet seeds does not occur at the same time, respectively, and the availability of its nutrients is also uneven. This level is associated with the intensity of photosynthesis and the supply of mineral nutrients, which, in turn, are determined by the conditions of the external environment. The establishment of the relationship between these conditions and corresponding quality indicators of seeds is not only of scientific interest, because morphological, physiological and biochemical properties influence the seed quality of the seed material.
-
МатеріалHeat flux density as the main vector in thermal conductivity problems(U.T.Press Publishing House, 2022) Fedorov, V. ; Vynohradov-Saltykov, V. ; Kepko, O. ; Trus, O. ; Berezovskyi, A. ; Prokopenko, E.Показані переваги крайових умов другого роду в задачах теплопровідності та способу подачі результатів аналітичних або дослідних робіт у вигляді густини теплового потоку не як добутка рушійної сили процесу та опору, а їх відношення. Вперше знайдено аналог вектора Умови для температурних полів – вектор густини теплового потоку. Наведено короткий огляд розвитку теплометрії в Україні та на її базі транзитної калориметрії. Для замкнених калориметрів наведено рекомендації з їх проектування та виготовлення за допомогою теореми Остроградського-Гауса яка пов’язує інтегральний потік безперервно-деференційованого векторного поля крізь замкнену поверхню та інтеграл від дивергенції цього поля по об’єму, обмеженому цією поверхнею. Для ТКО теорема Остроградського-Гауса дозволяє стверджувати, що сумарний тепловий потік крізь поверхню ТКО і потужність тепловиділення або поглинання в речовині зразка, що знаходиться в оболонці, є однаковими, навіть якщо ці потоки є нерівномірними по поверхні та в об’ємі. Розробка тепломірів як малогабаритних малоінерційних давачів густини теплового потоку дала можливість створити теплометричні калориметри-оболонки (ТКО) загальна риса яких – це об’єднання функцій оболонки і калориметричної системи. Експлуатація різних типів ТКО підтвердила їх переваги над іншими калориметрами, а саме: оболонка ТКО має незначний термічний опір та інерційність порівняно з опором та інерційністю зразка, що дозволяє коректно досліджувати нестаціонарні процеси; значно спрощується процес градуювання; різниці температур не вимірюються взагалі; немає потреби у диференціальних вимірюваннях із зразком порівняння тощо. Показаны преимущества краевых условий второго рода в задачах теплопроводности и способа подачи результатов аналитических или исследовательских работ в виде плотности теплового потока не как произведение движущей силы процесса и сопротивления, а их отношение. Впервые найден аналог вектора Условия для температурных полей – вектор плотности теплового потока. Представлен краткий обзор развития теплометрии в Украине и на ее базе транзитной калориметрии. Для замкнутых калориметров приведены рекомендации по их проектированию и изготовлению с помощью теоремы Остроградского-Гауса связывающей интегральный поток непрерывно-дефференцированного векторного поля через замкнутую поверхность и интеграл от дивергенции этого поля по объему, ограниченному этой поверхностью. Для ТКО теорема Остроградского-Гауса позволяет утверждать, что суммарный тепловой поток сквозь поверхность ТКО и мощность тепловыделения или поглощения в веществе находящегося в оболочке образца являются одинаковыми, даже если эти потоки неравномерны по поверхности и в объеме. Разработка тепломеров как малогабаритных малоинерционных датчиков плотности теплового потока позволила создать теплометрические калориметры-оболочки (ТКО) общая черта которых – это объединение функций оболочки и калориметрической системы. Эксплуатация разных типов ТКО подтвердила их преимущества над другими калориметрами, а именно: оболочка ТКО имеет незначительное термическое сопротивление и инерционность по сравнению с сопротивлением и инерционностью образца, что позволяет корректно исследовать нестационарные процессы; значительно упрощается процесс градуировки; разницы температур не измеряются вообще; нет необходимости в дифференциальных измерениях с образцом сравнения и т.д.
-
МатеріалInvestigation of thermal and technological characteristics of new meat pastes production(PE "Technological Center", 2018) Moskalyuk, O. ; Chernyushok, O. ; Fedorov, V. ; Kepko, O. ; Zhurilo, S.The object of research is the thermal and technological characteristics of the production of meat pastes, namely, chicken meat and liver patties, as a delicious, nutritious (assimilated by 94–96 %) and at the same time low-calorie product. One of the most problematic places is the quality management of the process of designing functional food products, taking into account their intended purpose. The creation of meat products on the basis of the combination of meat and vegetable raw materials is one of the effective ways of solving the problem of balanced nutrition, regulation of properties and optimization of biological value of the finished product. The article presents the research of developed pest recipes for the naturally-appropriate health and prophylactic nutrition of high biological value. This gives an opportunity to expand the range of meat products, to enrich the daily ration with useful infusions and food fibers, which promote the health, efficiency and active creative longevity of man. During the study methods of organoleptic, physico-chemical, functional-technological and structural-mechanical research were used. To determine the optimal amount of the proposed ingredients, a study was made of their effect on the organoleptic and functional and technological parameters of the model combined systems. Components of new pastes and finished products undergo a different thermal (heat or refrigeration) treatment. The individual components of the minced meat are pre-cooled or frozen, others are cooked or blanched, the prepared minced meat is sterilized in tinplate, roasted in metallic forms or cooked in a vapor mixture or hot water. The finished product is cooled. The paper presents the results of the study of thermal load changes during the heat treatment of pieces of meat products. These data are obtained by direct measurement of the heat flux density by means of small-scale inertial heat measurements that do not interfere with the flow of the technological process. The results of the organoleptic evaluation of model products show their pleasant taste and aroma, uniform, delicate, greasy consistency. This makes it possible to recommend for mass production three developed formulations of the «Mushroom», «Spicy» and «Special» pastes.Об’єктом дослідження є термічні і технологічні характеристики виробництва м’ясних паштетів, а саме паштетів з курячого м’яса та печінки, як смачного, поживного (засвоюється на 94–96 %) і в той же час низькокалорійного продукту. Одним з найбільш проблемних місць є якісне управління процесом проектування функціональних харчових продуктів з урахуванням їхнього цільового призначення. Створення м’ясопродуктів на основі поєднання м’ясної та рослинної сировини є одним з ефективних шляхів вирішення проблеми збалансованого харчування, регулювання властивостей та оптимізації біологічної цінності готового продукту. В роботі представлено дослідження розроблених рецептур паштетів для нутрієнтно-адекватного оздоровчо-профілактичного харчування підвищеної біологічної цінності. Ці дослідження дають можливість розширити асортимент м’ясних продуктів, збагатити добовий раціон корисними нутрієнтами і харчовими волокнами, які сприяють збереженню здоров’я, працездатності і активного творчого довголіття людини. В ході дослідження використовувалися методики органолептичних, фізико-хімічних, функціонально-технологічних та структурно-механічних досліджень. Для визначення оптимальної кількості запропонованих інгредієнтів проведено дослідження їх впливу на органолептичні і функціонально-технологічні показники модельних комбінованих систем. Компоненти нових паштетів і готова продукція проходили різну термічну (теплову або холодильну) обробку. Окремі компоненти фаршу попередньо охолоджували або заморожували, інші варили або бланшували, готовий фарш стерилізували в жерстяній тарі, обжарювали в металевих формах або варили в пароповітряній суміші чи гарячій воді. Готовий продукт охолоджували. В роботі надаються результати дослідження зміни теплового навантаження під час термічної обробки шматкових м’ясопродуктів. Ці дані одержані прямим вимірюванням густини теплового потоку за допомогою малогабаритних малоінерційних тепломірів, які не заважають протіканню технологічного процесу. Результати органолептичної оцінки модельних виробів показали їх приємний смак і аромат, однорідну, ніжну, мазеподібну консистенцію. Це дозволило рекомендувати для масового виробництва три розроблені рецептури паштетів «Грибний», «Пікантний» та «Особливий».
-
МатеріалModeling of substrate and air temperature dynamics in the mushroom greenhouse(INST NATL CERCETAREB-DUL ION IONESCU BRAD NR 16, SECTOR 1, BUCHAREST 013813, ROMANIA, 2023) Golub G ; Kepko O. ; Pushka O. ; Kovtuniuk Z. ; Kotliar T.Economic efficiency of greenhouse vegetable growing depends quite significantly on the cost of energy carriers, which is why the introduction of energy-saving technologies in greenhouse vegetable growing is an urgent issue. One of the ways to save energy resources can be the use of a closed ventilation system of the "plant greenhouse -mushroom greenhouse" type, which is based on the opposite type of respiration of plants and mushrooms. A closed ventilation system includes air exchange between the greenhouse with growing plants and the cultivation room for growing mushrooms. The closed ventilation system allows you to save energy by reducing the heating of the incoming air, as well as increasing the yield of vegetable products due to the increased concentrations of carbon dioxide in the air that flows from the cultivation room for mushrooms to the greenhouse and mushrooms due to the increased concentrations of oxygen in the air that flows into the cultivation room for mushrooms from the greenhouse. Mathematical modeling of the process of heat transfer between greenhouses makes it possible to simulate transitional processes between rooms in order to assess the quality and accuracy of regulation, as well as to evaluate the parameters of the object in transitional modes. Mathematical modeling of dynamic processes is the basis for the formulation of transfer functions for the automatic control system. As a result of the study, mathematical models of the temperature dynamics of the substrate of mushrooms and greenhouse vegetables were obtained due to the analytical solution of the system of differential equations. The adequacy of the solution was verified by the Runge-Kutta method and compared with experimental data. The difference between the theoretical and experimental values is not significant and amounted to-3 % for the substrate temperature and-3.2 % for the air temperature.
-
МатеріалModelling the work of closed system of heating and ventilation of greenhouses(INMA Bucharest, 2017) Golub, G. ; Kepko, O.A simulation mathematical model is proposed for the analysis of energy intensity of mushrooms production and greenhouse plants in the closed system of heating and ventilation of greenhouses of the type “plant greenhouse - mushroom greenhouse”.
-
МатеріалOPTIMIZATION OF MEAT CARCASSES COOLING(NUFT, 2016-05) Chernyushok, Olga ; Fedorov, Volodymyr ; Kepko, Oleg
-
МатеріалOptimization of the choice of energy carrier for a private household(Білоцерківський НАУ, 2025-12-14) Kepko O.I. ; Kepko Ya.O.The desire for Ukraine's energy independence is an urgent issue. An important task on the way to energy independence is to improve the energy efficiency of heating systems. This paper presents a modelling of the choice of the most appropriate type of fuel, given the presence of several types of heating equipment in a household, depending on the price of fuel and the cost of its delivery.
-
МатеріалOsiagniecia naukowe w rozwiazaniu problemu przetwarzania surowych materialow roslinnych(Wloclawek, 2019-09-27) Belinska, S.O. ; Kamieniewa, N.V. ; Moroz, O.O. ; Kepko, O.I. ; Kepko, V.M.
-
МатеріалResearch on temperature preparation of diesel biofuel in an energy vehicle fuel tank(INMA Bucharest, 2018) Golub, G.A. ; Chuba, V.V. ; Kepko, O.I.The expediency of using diesel biofuel heating in a fuel tank at low ambient temperatures has been substantiated. The article represents a mathematical model of dynamics of diesel biofuel heating in a fuel tank, with the help of a cooling liquid, of the internal combustion engine. Comparative experimental and theoretical studies of diesel biofuel heating in a fuel tank have been made. On the basis of the obtained data, a mathematical dependence has been generated to determine the additional operating costs of diesel fuel associated with the use of diesel biofuel on the basis of fatty acids as the main fuel. The work presents the results of the carried out tests. Обґрунтовано доцільність використання підігріву дизельного палива в паливному баку при низьких температурах навколишнього середовища. В статті представлено математичну модель динаміки нагріву дизельного біопалива в паливному баку за допомогою охолоджуючої рідини двигуна внутрішнього згорання. Виконано порівняльні експериментальні та теоретичні дослідження процесу нагріву дизельного біопалива в паливному баку. На основі отриманих даних сформовано математичну залежність для визначення додаткових експлуатаційних витрат дизельного палива пов’язаних з використанням в якості основного палива дизельного біопалива на основі жирних кислот. Робота представляє результати проведених випробувань. Обоснована целесообразность использования подогрева дизельного топлива в топливном баке при низких температурах окружающей среды. В статье представлена математическая модель динамики нагрева дизельного биотоплива в топливном баке с помощью охлаждающей жидкости двигателя внутреннего сгорания. Выполнены сравнительные экспериментальные и теоретические исследования процесса нагрева дизельного биотоплива в топливном баке. На основе полученных данных сформировано математическую зависимость для определения дополнительных эксплуатационных расходов дизельного топлива связанных с использованием в качестве основного топлива дизельного биотоплива на основе жирных кислот. Работа представляет результаты проведенных испытаний.
-
МатеріалReturning heat flow during thermal treatment of food( 2014) Fedorov, V. ; Kepko, O. ; Skarboviychuk., O.Adaptation of newest thermophysical measuring devices permit to receive a new information concerning to technological processes, so permit to use sparingly of energy and raw materials.
-
МатеріалStudy of blurring and hysteresis of phase transformations of milk fat by transit calorimetry method(U.T.Press Publishing House, 2020) Fedorov, V.G. ; Kepko, O.I. ; Kepko, V.M. ; Trus, O.M. ; Zhurilo, S.V.The so-called effective heat capacity of dairy products, which may include enthalpy changes due to the heat of phase transformations of individual components of the product is used in the technological calculations; the use of the additive rule in this case can lead to the significant errors. The use of the transit calorimetry method described in this article gives an opportunity to deepen the knowledge on the blurring phase transition in dairy products, to clarify information on technological and thermophysical characteristics of the products, to establish a connection between them, to reduce the expenses of energy and material resources per unit of finished products, to detect counterfeit dairy products. The result of the paper is to determine the probable quantitative characteristics of the heat capacity of milk fat of total phase, and the fraction of solid phase due to the phase transformations, their blurring and hysteresis. У технологічних розрахунках користуються так званою ефективною теплоємністю молочних продуктів, до якої може входити змінення ентальпії за рахунок теплоти фазових перетворень окремих компонентів продукту, користування правилом адитивності при цьому може привести до істотних похибок. Застосування метода транзитної калориметрії, що викладається в даній статті, дає можливість поглибити знання про розмитий фазовий перехід у молочних продуктах, уточнити інформацію про технологічні і теплофізичні характеристики продуктів, встановити між ними зв’язок, зменшити витрати енергетичних і матеріальних ресурсів на одиницю готової продукції, виявляти фальсифіковані молочні продукти. Результатом роботи є визначення ймовірних кількісних характеристик теплоємності молочного жиру загальної, та за рахунок фазових перетворень, частки твердої фази, їх розмитості та гістерезису. В технологических расчетах пользуются так называемой эффективной теплоемкостью молочных продуктов, в которую может входить изменение энтальпии за счет теплоты фазовых превращений отдельных компонентов продукта, использование правила аддитивности при этом может привести к существенным погрешностям. Применение метода транзитной калориметрии, излагаемого в данной статье, дает возможность углубить знания о размытом фазовом переходе в молочных продуктах, уточнить информацию о технологических и теплофизических характеристиках продуктов, установить между ними связь, уменьшить расходы энергетических и материальных ресурсов на единицу готовой продукции, выявлять фальсифицированные молочные продукты. Результатом работы является определение возможных количественных характеристик теплоемкости молочного жира общей, и за счет фазовых превращений, части твердой фазы, их размытости и гистерезиса.
-
МатеріалStudy of technological and commercial indicators of oriental types of flatbread duding backing in a tandoor(ТДАТУ, 2023) Fedorov V. ; Kepko O. ; Kepko V. ; Berezovskyi A. ; Trus O. ; Prokopenko E. ; Zhurilo S.National eastern types of flatbread (lavash, Obi-non, Dambinon etc.) are baked both in mechanized and manually operated ovens for individual or mass use of finished products. Among the last type of ovens, the most widespread is the tandoor with an electric or gas source of heat supply. Two types of thermoelectric sensors were used to study the external and internal heat and mass exchange during baking of flatbread in Uzbek horizontal tandoor. These are the thermocouples for temperature measurement and primary converters of the heat flow density transmitted from the outside to the dough and into the middle of the product, as well as an electronic scale to determine the loss of mass. The thermometric monitoring of the baking of Obi-non flatbreads made it possible to show the technological and commercial advantages of the tandoor over baking in mechanized ovens, as well as to compare the dynamics of temperature changes in the center of the flatbread dough with the theoretical solution of the problem of thermal conductivity in the plate. The recommendations for the distribution of energy sources in mechanized ovens and the design of their hearthstone (bottom) have been developed.
-
МатеріалWarming technology of closed system for heating and greenhouses ventilation(MD.: UASM, 2006) Chepco, O.I.The attention is paid to the importance of the energy-saving problem in Ukraine agricul¬ture, especially in greenhouse facilities. For energy losses reduction the closed system of heating and greenhouses ventilation (CSHV) has been offered. The static mathematical model CSHV has been developed. The decision about the equations system of mathematical model has been resulted. Experi¬mental data are compared with the data received as a result of mathematical calculations on temperature's dynamics change. The results of CSHV application are submitted to the company "Slavuta". The economic efficiency of CSHV application in greenhouses has been counted
-
МатеріалАвтоматизація транзитного калориметра для комплексного вимірювання основних теплофізичних характеристик молочних продуктів(ТДАТУ, 2022) Федоров В.Г. ; Кепко О.І. ; Кепко В.М.Застосування методу транзитної калориметрії дає змогу поглибити знання про нечіткий фазовий перехід в молочних продуктах, уточнити інформацію про технологічні та теплофізичні характеристики продуктів, встановити зв’язки між ними, зменшити енергетичні та матеріальні ресурси на одиницю готової продукції. Автоматизація транзитного калориметра, що належить до теплометричних калориметрів та працює в скануючому режимі дає можливість не тільки підвищити точність комплексного вимірювання теплофізичних характеристик лабільних матеріалів, а й одержати принципово нову інформацію – встановити функціональний зв’язок між жирністю і теплопровідністю вершків, гістерезис теплоємності молочного жиру тощо. Різке зменшення випадкових похибок за рахунок автоматизації калориметра призвело не тільки до підвищення точності визначення TФХ, а й до отримання нової інформації. Таким чином, в результаті досліджень вдалося вирішити «зворотну» задачу – встановити залежність жиру від теплопроводності, близьку до функціональної. Це важливо для молочної промисловості, оскільки теплопровідність можна визначити набагато швидше, ніж жир. Також встановлено, що теплоємність молочного жиру в інтервалі температур активних фазових перетворень залежить від того, чи нагрівається, чи охолоджується молочний жир. Це може призвести до виправлення довідкових даних. Порівняно проста схема автоматизації калориметричних установок полегшила роботу оператора, підвищивши точність вимірювань, дозволила отримати принципово нову інформацію. Її можна використовувати в інших пристроях, коли первинні перетворювачі виробляють невеликі сигнали постійного струму. The application of the transit calorimetry method makes it possible to deepen knowledge about the unclear phase transition in dairy products, clarify information about the technological and thermophysical characteristics of products, establish connections between them, and reduce energy and material resources per unit of finished products. The automation of the transit calorimeter, which belongs to the thermometric calorimeters and works in scanning mode, makes it possible not only to increase the accuracy of the complex measurement of the thermophysical characteristics of labile materials, but also to obtain fundamentally new information - to establish a functional relationship between the fat content and thermal conductivity of cream, the hysteresis of the heat capacity of milk fat, etc. . A sharp reduction of random errors due to the automation of the calorimeter led not only to an increase in the accuracy of TFC determination, but also to obtaining new information. Thus, as a result of research, it was possible to solve the "inverse" problem - to establish the dependence of fat on thermal conductivity, which is close to the functional one. This is important for the dairy industry because thermal conductivity can be determined much faster than fat. It was also established that the heat capacity of milk fat in the temperature range of active phase transformations depends on whether the milk fat is heated or cooled. This may cause the reference data to be corrected. A relatively simple scheme of automation of calorimetric installations facilitated the operator's work, increased the accuracy of measurements, and allowed to obtain fundamentally new information. It can be used in other devices where the primary converters produce small DC signals.
-
МатеріалАгроекологічне обгрунтування контролю чисельності домінантних шкідливих організмів зернових колосових культур : монографія(Умань: Видавничо-поліграфічний центр "Візаві", 2021) Мостов’як, І. І. ; Мостов’як, С. М. ; Полторецький, С. П. ; Березовський, А. П. ; Сержук, О. П.У монографії наведено теоретичне узагальненій та нове вирішення наукової проблеми контролю чисельності шкідливих видів організмів в агроценозах зернових колосових культур Центрального Лісостепу України, що забезпечує зниження біологічного і хімічного забруднення агроекосистем та збереження врожаю. При цьому встановлено, що в умовах стабільного потепління домінуючими видами шкідливих організмів є збудники кореневої гнилі, септоріозу листків, борошнистої роси, піренофорозу та комахи-фітофаги, які підвищують рівень біологічного забруднення агроценозів та посилюють екологічні ризики в агроекосистемах. Авторами розроблено: модель взаємовпливу різних чинників як на рослину-продуцент, гак і на переносників нірозів і мікоплазмозів; визначено, що зменшення норм внесення гербіцидів за сумісного застосування з біологічними препаратами і регуляторами росту спричиняє зниження пестицидного навантаження на рослини і ґрунт, підвищення фотосинтетичної продуктивності посівів і стійкості ґрунтової мікробіоти, а також зниження фітотоксичності ґрунту та підвищення його супресивності; теоретично обґрунтовано та експериментально підтверджено високу ефективність контролю чисельності шкідливих організмів за поєднання у бакових сумішах і гербіцидів, біологічних препаратів і регуляторів росту рослин.