Morphological and ecological features of green pea (Pisum sativum L.)

Немає доступних мініатюр
Дата
2022-09-30
Автори
S. Poltoretskyi, V. Karpenko, V. Liubych, N. Poltoretska, V. Bilonozhko, H. Demydas
Назва журналу
ISSN журналу
Назва тома
Видавець
Ukrainian Journal of Ecology
Анотація
An analytical review of literature sources on the spreading area, world acres and gross collection, nutritional and fodder value of pea was given. The state of studying the issue on classification and species diversity of green pea (Pisum sativum L.) was given. It was established that green pea was an important agricultural crop of world agriculture, which was inferior only to grain cereals in terms of production volume and was characterized by a significant variety of morphological forms. Despite the considerable long period of cultivation and research, a number of issues on the centers of origin, classification, genetic diversity and ecological-and-morphological features of this crop remains controversial even now among researchers and practitioners and needs further study.
Опис
Подано аналітичний огляд літературних джерел щодо площі поширення, світових площ і валового збору, поживної та кормової цінності гороху. Наведено стан вивчення питання щодо класифікації та видового різноманіття горошку зеленого (Pisum sativum L.). Встановлено, що зелений горошок є важливою сільськогосподарською культурою світового землеробства, яка за обсягом виробництва поступається лише зерновим злакам і характеризується значною різноманітністю морфологічних форм. Незважаючи на значний тривалий період культивування та досліджень, ряд питань щодо центрів походження, класифікації, генетичного різноманіття та еколого-морфологічні особливості цієї культури і зараз залишаються дискусійними серед дослідників і практиків і потребують подальшого вивчення.
Ключові слова
Бібліографічний опис
Poltoretskyi S., Karpenko V., Liubych V., Poltoretska N., Bilonozhko V., Demydas H. Morphological and ecological features of green pea (Pisum sativum L.). Ukrainian Journal of Ecology. 2022