Кафедра біології
Постійний URI для цієї колекції
Огляд
Останні матеріали
1 - 5 з 590
-
МатеріалTechnology of resource-saving processing of wine production waste in restaurant establishments(Sciences of Europe (Praha, Czech Republic), 2024-03-15)Every year, it is becoming more and more popular for restaurants to open their own wineries. This makes it possible to produce brand-name wine according to autor recipes, which significantly increases the company's competitiveness. Today, restaurant establishments are trying to follow eco-trends, so they pay due attention to the problem of recycling of secondary raw materials. Unfortunately, there are currently very few technologies for the utilization of secondary raw materials of winemaking in small productions.
-
МатеріалImpact of the consequences of the war in Ukraine on the environmental condition of drinking water(Sciences of Europe (Praha, Czech Republic), 2024-03-15)Military operations significantly affect the quality of Ukraine's water resources, a large amount of pollutants enter them due to the explosion of oil storage facilities, fuel and lubricant warehouses, and the destruction of the infrastructure of enterprises and treatment facilities. The article provides an assessment of the state of drinking water in the regions of Ukraine.
-
МатеріалЗбереженість плодів ожини за післязбиральної обробки хітозаном(Вісник Уманського національного університету садівництва. Умань, УНУС, 2024-04-18)Ожина популярна в усьому світі завдяки смаку, поживним властивостям і високому вмісту сполук, які сприятливо впливають на здоров’я людини. Однак тонкі покривні тканини плодів викликають витік соку, прискорене гниття, а також робить їх сприйнятливими до механічних пошкоджень, що може скоротити термін їх зберігання. Через недовговічність плодів ожини після збору врожаю науковцями було вивчено нові методи зберігання, такі як охолодження та нанесення харчових покриттів, щоб продовжити термін служби після збору врожаю та зберегти якість плодів. Нині момент холодне зберігання є основним способом продовження терміну зберігання плодів ожини. До нього також застосовують технологію нанесення їстівних покриттів на поверхню плодів. Використання покриттів для формування напівпроникних бар’єрів, які збільшують якість плодів, спрямоване на зменшення газообміну та сповільнення біохімічних процесів. Для дослідження дії хітозану, як їстівного покриття плоди ожини збирали у споживчій стадії стиглості, досліджували їх фізичні, фізико-хімічні та органолептичні властивості після чого проводили обробку з наступним закладанням на зберігання. Плоди обробляли розчинами хітозану трьох концентрацій (0,1%; 0,2%; 0,3%) шляхом повного зануренням на 1 хв. Оброблені плоди залишали до повного висихання. Сухі оброблені плоди і контроль зважували і поміщали у перфоровані пластикові (РЕТ) контейнери місткістю 500 г і зберігали у холодильній камері за температури 0 +2 ̊С. За контроль вважали плоди без обробки. Встановлено, що післязбиральна обробка плодів ожини розчином хітозану сприяла кращій їх збереженості порівняно з контролем, що доводить ефективність її застосування. Попередня обробка плодів ожини хітозаном сповільнила втрати сухих розчинних речовин на 0,2-0,9%, а органічних кислот на 0,04 – 0,12 % від контролю.
-
МатеріалЕкономічні збитки від знищення пам’яток культурної спадщини України(Економічні горизонти. Умань, УДПУ імені Павла Тичини, 2024-04-02)З початку військової агресії Росії зруйновано 348 культових об’єктів, 705 будинків культури/палаци культури, 82 музеї, 157 готелів/ресторанів та 8 спортивних стадіонів. Пошкоджені об’єкти переважно розташовані в 14 регіонах країни: Дніпро, Донецьк, Житомир, Запоріжжя, Київ, Луганськ, Львів, Миколаїв, Одеса, Суми, Харків, Херсон, Чернігів та Київ. Станом на червень частка пошкоджень інфраструктури культури, релігії та туризму склала 2,4 мільярда доларів. Загальні збитки в культурі, туризмі та спорті склали $10,8 млрд, з них на культуру і спорт припало 6,4 мільярда доларів, на туризм – 4,4 мільярда доларів.
-
МатеріалEnvironmental and economic damage to agriculture as a result of the explosion of the Kahovska hydroelectrical station(. Management Theory and Studies for Rural Business and Infrastructure Development, 2024-06-30)The explosion of the Kakhovka hydroelectric power station destroyed 350 pumping stations, the reclamation canals with a total length of more than 1,100 km were left without an irrigation source. The global problem arose due to the impossibility of irrigation in the Kherson region for 2-3 years, which will lead to the fact that the fields in the south of Ukraine will turn into a desert next year. In order to avoid the complete destruction of agriculture and colossal economic losses, it is necessary to study the damage caused in detail and develop ways to overcome it. The purpose of the work was to analyze the damage caused to agriculture after the explosion of the Kakhovka hydroelectric plant and to propose ways of its restoration. According to preliminary calculations, losses from the death of all biological resources amount to about 10.5 billion hryvnias. The explosion of the Kakhovka hydroelectric power station caused a large-scale ecological disaster in the fishing industry: the aquatic biological resources of reservoirs in Kherson region, Dnipropetrovsk region, Mykolaiv region and other regions died without water. Without irrigation, it is impossible to grow corn, soy, oil and melon crops in the south. To restore agriculture in the territory affected by the man-made disaster, we have proposed several ways, including the use of well technology; grow crops that do not need a lot of moisture - wheat, barley, winter crops, peas; develop a strategy for drip irrigation and drainage, carry out land reclamation and implement at the legislative level the right of water users to unite and jointly manage canals, pipelines, pumping stations that supply water to fields for irrigation.