Кафедра економіки
Постійний URI для цієї колекції
Огляд
Останні матеріали
1 - 5 з 213
-
МатеріалIndustry Structure of Agri-Food Production and Consumer Food Price Index(Поліський національний університет, 2022)It is believed that one of the main conditions for the absence of a shortage and stability of food prices on the domestic market is a sufficient level of food self-sufficiency, calculated as the ratio of the volume of production of this type of food to the volume of its use in the territory of the given country. However, this approach has a weak point: production volumes in the numerator are agricultural raw materials, and not consumer-ready industrial products. Considering the export channel of the extraction of food raw materials, the production volumes of agricultural goods sufficient for food self-supply do not guarantee their availability at national enterprises of the food industry to produce semifinished foods and ready-made food in a quantity sufficient for the food market to function without a deficit. Therefore, the purpose of this study is to test the hypothesis that the violation of industry proportions of agri-food production is one of the reasons for the growth of the consumer price index in the food market of Ukraine. The authors of this study proposed the “coefficient of the ratio of gross value added created in the food industry to gross value added created in agriculture” as an indicator that describes the sectoral structure of agri-food production. It was found that, provided the other factors of influence remain unchanged, an increase in the coefficient “the ratio of gross value added created in the food industry to gross value added created in agriculture” by 1% leads to a decrease in the consumer price index of food products and soft drinks by 0.317%. It was concluded that to ensure the stability of national food prices, such a coefficient should not be less than 1. The prospects of further research include the development of an organisational and economic mechanism for the development of a closed value chain in the system of national agri-food production
-
МатеріалFood Affordability and Economic Growth(UIKTEN - Association for Information Communication Technology Education and Science, Serbia, 2020)The conducted correlation-andregression analysis revealed a close inverse connection between the functional characteristic "share of the expenditures for food and non-alcoholic beverages in the structure of the total expenditures of the households" and the factorial characteristic "GDP per capita by purchasing power parity, at constant prices". The response of the share of food expenditures in the structure of the total expenditures of the households to per capita GDP growth corresponds to the law of diminishing returns. The pattern is manifested in the long-term period.
-
МатеріалImpact of seasonal production on the dynamics of prices for meat and dairy products in Ukraine(UIKTEN - Association for Information Communication Technology Education and Science, Serbia, 2019)There are seasonal deficits during the year in the meat and dairy product markets that lead to an increase in consumer prices. The calculated coefficient of elasticity showed that prices increase by 0.05%, with a decrease in the monthly supply volumes of meat by 1%. The calculated coefficients of elasticity indicate that the consumer price index for drinking milk, cheese and butter increases by 0.24, 0.12 and 0.13%, respectively, and with a decrease in the production of milk raw materials by 1%.
-
МатеріалКонцепція продовольчої безпеки: теорія і українська практика(ТОВАРИСТВО З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ «ФІНТЕХАЛЬЯНС», 2024-01)Метою роботи є дослідження діючої концепції продовольчої безпеки України для встановлення її відповідності актуальним викликам функціонуванню національної продовольчої системи та обґрунтування першочергових заходів у рамках національної продовольчої політики. Робиться припущення, що головним викликом продовольчій безпеці громадян країни є низький рівень їхніх доходів, що спричиняє недостатній обсяг споживання їжі та надмірні витрати на придбання продовольства. На основі міжнародних порівнянь таке припущення підтверджується. За допомогою лінійної множинної регресії визначаються кількісні параметри впливу обсягів сільськогосподарського виробництва та розміру подушових доходів домогосподарств на економічну доступність продовольства. Зроблено прогноз про досягнення середнього для ЄС показника розміру частки витрат на продукти харчування та безалкогольні напої в структурі сукупних витрат домогосподарств. Робиться висновок про необхідність застосування передового досвіду США з підтримання та стимулювання продовольчого попиту за допомогою програми SNAP. На основі аналізу фактичних показників добової енергетичної цінності раціону українських домогосподарств, частки витрат на продукти харчування та безалкогольні напої в структурі сукупних витрат домогосподарств України та порівняння їхніх розмірів із аналогічними показниками США, ЄС, ОЕСР робиться висновок, що головною загрозою продовольчій безпеці українських домогосподарств є обмеженість ресурсів малозабезпечених громадян країни. Висновок підтверджується результатами розрахунку лінійної множинної регресії та побудови економетричної моделі: підвищення економічної доступності продовольства для українських домогосподарств на 61% залежить від рівня їхніх подушових доходів і лише на 30% – від обсягів подушового агропродовольчого виробництва. Уперше проведено критичний аналіз вітчизняної нормативної бази продовольчої безпеки на предмет її відповідності актуальним викликам та встановлено кількісні параметри впливу обсягів сільськогосподарського виробництва й розміру подушових доходів на економічну доступність продовольства. Значення дослідження полягає в тому, що його результати є науковим обґрунтуванням методичних аспектів та практичних заходів державної продовольчої політики, спрямованої на досягнення продовольчої безпеки за допомогою програм підтримання й стимулювання продовольчого попиту, насамперед програми адресної цільової допомоги продовольчими талонами.
-
МатеріалРИЗИКИ СОЦІАЛЬНОЇ СТАЛОСТІ АГРАРНОГО ВИРОБНИЦТВА УКРАЇНИ(УНУС, 2024-07)В статті досліджуються ризики забезпечення соціальної сталості аграрного виробництва України. Встановлено факт стійкого скорочення чисельності сільського населення країни. Доводиться, що депопуляція сільських територій відбувається за рахунок природного скорочення їх жителів та міграції. Стверджується, що продовження даної тенденції несе ризики скорочення трудового потенціалу аграрного виробництва, виникнення дефіциту трудових ресурсів, скорочення виробництва окремих видів сільськогосподарської продукції, що повністю або у значній мірі виробляється в господарствах населення. Останнє зумовить їх дефіцит на внутрішньому ринку та посилить потенціал продовольчої небезпеки. В умовах гострого дефіциту фінансових ресурсів пропонується ширше залучення сільських громад до участі в грантових конкурсах за рахунок надання організаційної та методичної допомоги у розробці та поданні заявок на конкурс, формуванні звітності у разі перемоги та освоєнні грантових коштів тощо.