Використання павловнії як альтернативне джерело біопалива в Україні

Немає доступних мініатюр
Дата
2021-06-25
Автори
Сорока, Людмила
Сорока, Яна
Назва журналу
ISSN журналу
Назва тома
Видавець
Умань: Уманський НУС
Інструкція
Україна має всі необхідні ресурси для успішного замінення закордоного газу альтернативним паливом. Але наразі на енергетичні потреби в Україні використовується лише 10% загального потенціалу біомаси – 2,7 млн т умовного палива на рік. Головним чином це деревна біомаса (86% від загального обсягу використання біомаси) та лушпиння соняшника (8%). Найменш активно застосовуються рослинні відходи – 94 тис. т соломи на рік, що становить менше 1% економічного потенціалу соломи в Україні. В якості біомаси можливе використання деревини павловнії (Paulownia Clone in Vitro 112), це високе рівне дерево з широкими листками (близько 70–80 см у діаметрі) ще називають «дерево-фенікс».
Опис
Драконове, адамове або алюмінієве дерево або «нафтова свердловина», павловнія, що отримала цю назву від голландської королеви Анни Павлівни, здатна виростати до 5 м в рік, а його деревина використовується у виробництві біопалива, меблів, столяки, яхт, музичних інструментів
Ключові слова
Павлонія, біопаливо
Бібліографічний опис
Сорока Л. В., Сорока Я. В. Використання павловнії як альтернативне джерело біопалива в Україні. Сучасні проблеми біології в умовах змін клімату: матер. Всеукраїнської наукової Інтернет-конференції (25 червня 2021 року). Умань: Уманський НУС, 2021. 33 с.