Вплив сортових особливостей на формування хімічних складових насіння кунжуту

Немає доступних мініатюр
Дата
2021
Автори
Кононенко, Лідія Михайлівна
Третьякова, Світлана Олексіївна
Назва журналу
ISSN журналу
Назва тома
Видавець
Новітні агротехнології
Інструкція
Вміст жиру і його якість є основним показником, який характеризує цінність олійної культури. В насінні олійних культур і зокрема у кунжуту коливається у великих межах в залежності від сорту, району і умов вирощування, ступеня стиглості насіння та інших показників. Встановлено, що вміст білку у насінні кунжуту залежно від сортових особливостей становив від 20,53 до 20,11 г. Тоді як найнижчий вміст вуглеводів був у сорту ‘Кадет’ – 0,13 г, а найвищий у досліджуваних сортів кунжуту ‘Боярин’ та ‘Ілона’ – 0,17 г. Харчові волокна у сорту ‘Ілона’ становили 12,5 г та переважали інші сорти (‘Боярин’ – 0,3 г, ‘Гусар’ – 0,7 г, ‘Кадет’ – 0,9 г). Погодні умови істотно впливали на накопичення насінням води. Так, за роки досліджень в середньому цей показник становив від 3,95 до 3,77 г. Найвищий вміст кальцію був у сорту ‘Кадет’ – 376 мг, дещо нижчий у сорту ‘Ілона’ – 374 мг, ‘Гусар’ – 372 мг та найнижчий у сорту ‘Боярин’ – 367 мг.
Опис
Ключові слова
сорти; нутрієнти; маса 1000 насінин; вміст жиру; продуктивність
Бібліографічний опис
Кононенко Л.М., Євчук Я.В., Третьякова С.О. Кошовий В. П. Вплив сортових особливостей на формування хімічних складових насіння кунжуту. Новітні агротехнології. 2020. № 8. doi: https://doi.org/10.21498/na.8.2020.231237