Зміна фізичних показників плодів вишні залежно від обробки полісахаридними композиціями протягом зберігання

Немає доступних мініатюр
Дата
2021-10-04
Автори
Василишина, Олена Володимирівна
Назва журналу
ISSN журналу
Назва тома
Видавець
УНУС
Інструкція
Нині проблема забруднення навколишнього середовища набула важливого значення, тому розробка біорозкладальних плівок на основі полісахаридних покриттів, які змогли б повністю замінити пластик є актуальною. Метою досліджень, що проводилися з плодами вишні сортів Альфа і Пам’ять Артеменка, було визначити вплив обробки (100 мг/л) розчином саліцилової кислоти; (1 %) хітозану з (100 мг/л) саліцилової кислоти; (1 %) хітозану; на фізичні показники: мікроструктуру, щільність та втрати маси плодів вишні протягом зберігання за температури 1±0,5 °С та відносної вологості повітря 95±1 %. У результаті проведених досліджень встановлено, що попередня обробка плодів вишні 100 мг/л саліциловою кислотою та 1 % хітозаном вплинула на мікроструктуру мезокарпію. Щільність плодів вишні сортів Альфа і Пам᾽ять Артеменка, після зберігання знизилась на 40,8 % і 45,2 %. В плодах, оброблених саліциловою кислотою, втрати складали 29,2 і 31,4 %, а 1 % розчином хітозану з саліциловою кислотою −18,2 % і 12,6 %. Плоди, попередньо оброблені розчином саліцилової кислоти мають нижчі втрати маси на 3,5−3,4 %, а за сумісної дії саліцилової кислоти і хітозану − 2,7−3 %. Перспективою подальших досліджень є визначення фізичних змін плодів вишні різних сортів за попередньої обробки розчином саліцилової кислоти і хітозану.
Опис
Ключові слова
фізичні показники, мікроструктура, щільність, втрати маси, плоди вишні
Бібліографічний опис
Василишина О.В. Зміна фізичних показників плодів вишні залежно від обробки полісахаридними композиціями протягом зберігання. Наукові доповіді.НУБіП.2021.№1(89).