ВИКОРИСТАННЯ РОСЛИННИХ ВІДХОДІВ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКОГО ВИРОБНИЦТВА ТА ОЛІЙНОЇ ПРОМИСЛОВОСТІ ДЛЯ ВИРОЩУВАННЯ ГРИБІВ PLEUROTUS OSTREATUS

Немає доступних мініатюр
Дата
2021
Автори
Ковтунюк З.І., Кецкало В.В.
Назва журналу
ISSN журналу
Назва тома
Видавець
Дніпро: Середняк Т.К.
Інструкція
У результаті проведених досліджень встановили, що субстрат впливає на фенологічні, біометричні параметри та урожайність гливи звичайної. Серед компонентів субстрату для гливи звичайної штаму К-17 за інтенсивного способу вирощування більш продуктивними виявилися солома пшенична і соєва в суміші з лушпинням соняшнику, де було отримано більшу кількість, масу зростків та середню масу плодового тіла (30,1–32,0 г). В середньому за період дослідження більшу врожайність грибів одержали у варіантах із комбінованими субстратами:. із соломи пшеничної з лушпинням соняшнику – 32,7 % до маси субстрату та соєвої соломи з лушпинням соняшнику – 31,6 % до маси субстрату, що відповідно на 11,7 % і 10,6 % переважає контроль. Варто зазначити, що збагачення субстрату доступним азотом бобових рослин пришвидшило початок плодоношення на 6 діб порівняно з контролем та позитивно вплинуло на хімічний склад продукції. Також виробництво гливи звичайної є безвідходним виробництвом.
Опис
Ключові слова
глива, грибівництво
Бібліографічний опис
Стаття є частиною монографії Наукові, методологічні та практичні підходи до проблем сучасної агрономії: монографія. За ред. О.І. Улянич.