Історичний дендрологічний гербарій Уманського національного університету садівництва та його використання у навчально-науковому процесі

Немає доступних мініатюр
Дата
2017
Автори
Мамчур, Тетяна Василівна, Віктор Петрович, Маргарита Іванівна Карпенко, Парубок
Назва журналу
ISSN журналу
Назва тома
Видавець
ЧНУ, Чернівці, 2017
Інструкція
Стаття присвячена історичному дендрологічному гербарію, який зберігається у фондах Наукового гербарію Уманського НУС (UM). Гербарні зразки дендрофлори було зібрано учнями училища (нині – Уманський національний університет садівництва) під час вивчення дисциплін «Ботаніка», «Декоративна дендрологія», «Лісівництво», а також під час проходження навчальних практик на базі Нікітського ботанічного саду (Крим) та Царициного саду (дендропарк «Софіївка»), що відмічено на етикетках або ж безпосередньо на гербарних аркушах. Найбільшою кількістю гербарних зразків у колекції представлено такі родини: Aceraceae, Caprifoliaceae, Fabaceae, Fagaceae, Rosaceae, Tiliaceae, Salicaceae та ін., які налічують різні роди, види та їх форми – ‘Atropurpurea’, ‘Aurea’, ‘Aureo-marginata’, ‘Grandiflora’, ‘Pendula’, ‘Plena’, ‘Variegata’. Дендрологічний гербарій Уманського національного університету садівництва слугує навчально-науковою базою для підготовки фахівців зі спеціальностей – 205 «Лісове господарство», 206 «Садово-паркове господарство» у вивченні різноманітності видового складу декоративних кущів та лісових порід.
Опис
Ключові слова
навчальний гербарій, колекція, таксони, дендрофлора, гербарні зразки, колектор, Уманське училище землеробства і садівництва.
Бібліографічний опис
Мамчур Т.В., Карпенко В.П., Парубок М.І. Історичний дендрологічний гербарій Уманського національного університету садівництва та його використання у навчально-науковому процесі // Вісн. ЧНУ «Біологічні системи». Т.9. Вип. 2., ЧНУ, Чернівці, 2017. С. 256-263.