Державна підтримка як інструмент стабілізації розвитку тваринництва в Україні
Державна підтримка як інструмент стабілізації розвитку тваринництва в Україні
Немає доступних мініатюр
Дата
2020
Автори
Осіпова, Алла Анастасіївна
Назва журналу
ISSN журналу
Назва тома
Видавець
Умань
Інструкція
Питання державної підтримки тваринництва, як занепадаючої, однак
надважливої галузі сільського господарства, протягом останніх років не
втрачає актуальності. На доказ необхідності підвищеної уваги до даної сфери
діяльності свідчать й обсяги виробництва та споживання тваринницької
продукції населенням України, а також її частка в обсягах експорту й
імпорту. Однак наразі механізми державної підтримки є доволі
неефективними, що провокує подальше погіршення ситуації в галузі. Відтак
постала потреба пошуку нових напрямів реалізації стимулювання розвитку
досліджуваної галузі з боку держави
Опис
Livestock is an important component of the agricultural industry of each
country. Since it plays an important role in the food security of the country, the state should pay attention to it at a high level.
Within the context of the modern world, mechanisms and methods have been
developed for the implementation of state support for animal husbandry. Mostly they
are based on the characteristics and needs of each state. But the use of generalized
best practice in this area, as it is mostly practiced in Ukraine, does not bring the
expected results, and therefore this area of activity is undergoing a severe decline in
development and does not take advantage of the interest of potential investors and
manufacturers.
The abovementioned is evidenced by the devastating decline in livestock for the
period from 1991 to 2019. The number of cattle decreased by 21,9 million, pigs – by
13,9 million, sheep and goats – by 7,7 million, poultry – by 43,4 million of livestock
population.
Consumption of livestock products by the population of Ukraine at the end of
2018 was mainly on the verge of the minimum required consumption rates: meat and
meat products — 4,9 with a minimum of 4,3 kg on average per 1 person per month
(rational rate – 6,7); milk and dairy products — 19,1 kg (minimum 28,4, rational
norm — 31,7) on average per 1 person per month; eggs — 19 pieces for 1 person
(rational norm of 24 pieces); fish and fish products — 1,4 kg (rational norm 1,7 kg).
At the same time, livestock production in 2019 amounted to 2,6 % of total exports,
and crop production to 25,8 %. Thus, we get a clearly formed shift of balance in the
development of agricultural sectors, which, of course, is negatively reflected in the
economic development of the country. And a way out of the situation is foreseen in
the change of priorities and mechanisms for the implementation of state support for
the livestock industry.
Nowadays, state support programs in the industry under study foresee partial
compensation of certain financial expenses associated with production activities,
special budget subsidies for individuals and legal entities, partial reimbursement of
the cost of animals, as well as the cost of construction, repairs and reconstruction of
the premises necessary for the activity. However, such methods in practical terms
turned out to be rather ineffective, since access to funds is mainly provided by large enterprises.
Based on the current situation, it is necessary to review the mechanisms for
providing state support which will be of a combined nature and also change
priorities. In particular, more attention should be paid to individual, family and
farming enterprises, for which the direct financial support will be more convenient.
Separately, it is worth revising the taxation of the livestock sector of the economy, as
well as encouraging the integration of small farms into cooperatives.
Ключові слова
сільське господарство,
тваринництво,
фінансова підтримка сільського господарства,
державна підтримка,
програми державної підтримки тваринництва
Бібліографічний опис
Осіпова А.А. Державна підтримка як інструмент стабілізації розвитку тваринництва в Україні. Збірник наукових праць Уманського НУС. 2020. Вип. 96. Ч.2. С. 84–103. DOI 10.31395/2415-8240-2020-96-2-84-103