Біоритми розвитку видів роду Ulmus L. в умовах міста Умань.

Немає доступних мініатюр
Дата
2016
Автори
Масловата, Світлана Андріївна
Назва журналу
ISSN журналу
Назва тома
Видавець
Сучасні тенденції збереження, відновлення та збагачення фіторізноманіття ботанічних садів і дендропарків: матеріали Міжн. наук. конф. Біла Церква
Інструкція
Впродовж двох років проводились фенологічні спостереження за сезонними ритмами росту і розвитку U. glabra, U. laevis та U. minor на території Національного дендрологічного парку «Софіївка» НАН України та Уманського національного університету садівництва, з урахуванням середніх місячних показників температури повітря, кількості опадів та відносної вологості повітря. Всі дерева, за якими проводили феноспостереження, ростуть в подібних умовах. В сезонному ритмі росту і розвитку рослин важливе місце відведено періоду спокою, що складається з двох стадій – органічного та вимушеного. Це пристосування до несприятливих умов середовища, що виникло в процесі еволюції. Від особливостей його проходження залежить ступінь перезимовування рослин. У Правобережному Лісостепу України характерні зими з нестійким сніговим покривом, а тривалі перепади температур є небезпечними і, особливо, в кінці зими, коли рослини знаходяться в стані вимушеного спокою.
Опис
Ключові слова
види роду Ulmus L., фенологічні спостереження, сезонні ритми росту і розвитку, вимушений спокій, температура
Бібліографічний опис
Масловата С. А. Біоритми розвитку видів роду Ulmus L. в умовах міста Умань. Сучасні тенденції збереження, відновлення та збагачення фіторізноманіття ботанічних садів і дендропарків: матеріали Міжн. наук. конф. Біла Церква. 2016. С. 238–239.