ЛІНІЇ ПШЕНИЦІ СПЕЛЬТИ УМАНСЬКОГО НАЦІОНАЛЬНОГО УНІВЕРСИТЕТУ САДІВНИЦТВА

Немає доступних мініатюр
Дата
2018-12
Автори
Діордієва, Ірина Павлівна
Назва журналу
ISSN журналу
Назва тома
Видавець
Інститут рослинництва
Інструкція
Метою досліджень було провести аналіз і систематизацію зразків пшениці спельти Уманського національного університету садівництва з метою виділення цінних вихідних форм із високою якістю зерна та залучення їх до селекційного процесу зі створення високопродуктивних сортів культури. За результатом проведених досліджень за ознаками господарської цінності та придатності для залучення в схеми селекційного покращення культури проаналізовано створені лінії пшениці спельти. Виділено форми пшениці спельти, що поєднують високу продуктивність із високою якістю зерна: зразок 1817 із вмістом клейковини 45,2 %, білку 22,3 % та врожайністю 6,55 т/га і зразок 1559, що містить клейковини 44,5 %, білку 21,2 % та має врожайність 6,36 т/га. Ці зразки буде передано на державну реєстрацію. Шляхом гібридизації пшениці м’якої та пшениці спельти створено сорт пшениці спельти озимої Європа, який занесено до Державного реєстру сортів рослин, придатних для поширення в Україні з 2015 р
Опис
Ключові слова
віддалена гібридизація, урожайність, висота рослин, вміст білка
Бібліографічний опис
Діордієва І. П. ЛІНІЇ ПШЕНИЦІ СПЕЛЬТИ УМАНСЬКОГО НАЦІОНАЛЬНОГО УНІВЕРСИТЕТУ САДІВНИЦТВА. Генетичні ресурси рослин. 2018. № 23. С 32-39