Управління сільськогосподарськими обслуговуючими кооперативами: практичний посібник

Немає доступних мініатюр
Дата
2017-05-11
Автори
Приліпко, Сергій Михайлович
Макушок, Ольга Василівка
Шевченко, Наталія Олександрівна
Лепьошкіна, Таміла Яківна
Назва журналу
ISSN журналу
Назва тома
Видавець
Вовчок О.Ю.
Інструкція
Практичний посібник містить теоретичні основи та практичні рекомендації зі створення і функціонування сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів. Висвітлені особливості планування і організації роботи, бізнес-планування, бухгалтерського обліку, оподаткування і звітності суб’єктів господарювання. Надані рекомендації з розведення й ветеринарного обслуговування кролів, вирощування ягід, сушіння фруктів і овочів. Посібник розрахований для членів сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів, виконавчих органів державної влади та місцевого самоврядування, сільськогосподарських дорадчих служб, керівників і спеціалістів аграрних формувань, менеджерів, науковців,викладачів, студентів.
Опис
Розвиток сільських територій визначено одним зі стратегічних пріоритетів Черкаської області до 2020 року. Сільськогосподарська обслуговуюча кооперація є одним із ефективних інструментів розвитку сільських територій, оскільки сприяє підвищенню конкурентоспроможності дрібних сільськогосподарських товаровиробників, створенню робочих місць, покращенню соціальної складової економіки сільських громад. Це практично доведено на прикладі упровадження проекту «Створення регіонального навчально-практичного центру розвитку багатофункціональних кооперативів», фінансованого Європейським Союзом у рамках грантової програми ЄС «Підтримка політики регіонального розвитку в Україні», який додав нового імпульсу до розвитку кооперативного руху в Черкаській області. У результаті дії проекту створено 51 сільськогосподаський обслуговуючий кооператив за перспективними для регіону напрямами діяльності: вирощування ягідних культур, сушіння фруктів та кролівництво. Кооперативи отримали матеріально-технічну підтримку від проекту: кущі смородини, обладнання для сушіння, маточне поголів’я кролів та міні-ферми для їх вирощування. Для сталості проекту створено комунальне підприємство «Регіональний навчально-практичний центр розвитку багатофункціональних кооперативів Черкаської обласної ради». Для створення дієздатних обслуговуючих кооперативів потрібні, крім фінансових та людських ресурсів, також і відповідні знання – як управляти кооперативом, організувати бухгалтерський облік та звітність, використовувати інструменти маркетингу для просування власної продукції та технологічні аспекти обраного напрямку сільськогосподарської діяльності. З цією метою було проведено 20 інформаційних та 10 начально-практичних семінарів, в яких взяли участь близько 600 осіб, що виявили зацікавленість до створення кооперативів. У посібнику висвітлені практичні питання організації діяльності та управління у сільськогосподарських обслуговуючих кооперативах.
Ключові слова
Сільськогосподарський обслуговуючий кооператив, Бізнес-план обслуговуючого кооперативу, Статут сільськогосподарського обслуговуючого кооперативу, Проект ЄС «Створення регіонального навчально-практичного центру розвитку багатофункціональних кооперативів», Організація роботи обслуговуючого кооперативу, Грантовий проект, Управління обслуговуючим кооперативом, Регіональний навчально-практичний центр розвитку багатофункціональних кооперативів, Планування діяльності обслуговуючого кооперативу, Розвиток сільських територій
Бібліографічний опис
Управління сільськогосподарськими обслуговуючими кооперативами: практичний посібник / С.М. Приліпко, О.В. Макушок, Н.О. Шевченко, О.М. Дубін, Т.Я. Лепьошкіна та ін. – Черкаси: Видавець Вовчок О.Ю., 2017. – 200 с.