СТВОРЕННЯ КРУПНОПЛІДНИХ КАРЛИКОВИХ ФОРМ СОНЯШНИКУ КОНДИТЕРСЬКОГО НАПРЯМУ ВИКОРИСТАННЯ

Немає доступних мініатюр
Дата
2017
Автори
Ракул, Інна Олександрівна
Рябовол, Людмила Олегівна
Назва журналу
ISSN журналу
Назва тома
Видавець
Житомир
Інструкція
Індустріальна технологія виробництва соняшнику нерозривно пов’язана з розвитком селекції і поліпшенням організації насінництва. Господарства необхідно забезпечити насінням високопродуктивних гібридів з високою схожістю, використовувати у виробництві ранньостиглі короткостеблові гібриди, що забезпечать сталі і високі врожаї. Питання впливу висоти рослин соняшнику на їх урожайність стає дедалі актуальнішим у виробництві сільськогосподарської продукції. Статтю присвячено створенню короткостеблових форм соняшнику кондитерського напряму використання. У процесі досліджень встановлено, що карликовість має напівдомінантний характер успадкування. Серед створених низькорослих зразків кращою за низкою показників була форма 1317 × Харківський кондитерський. Отримані матеріали можна використовувати як вихідний матеріал для виділення закріплювачів стерильності та створення короткостеблових високопродуктивних гібридів соняшнику.
Опис
Ключові слова
соняшник кондитерський, вихідний матеріал, крупноплідність, донор, карликовість
Бібліографічний опис
1. Ракул І. О., Рябовол,Л. О. Створення крупноплідних карликових форм соняшнику кондитерського напряму використання. Вісник ЖНАЕУ №2 (61), т. 1. 2017. С. 68–71.