СТВОРЕННЯ СТІЙКИХ ДО ГЕРБІЦИДУ ЄВРО-ЛАЙТНІНГ ВІДНОВЛЮВАЧІВ ФЕРТИЛЬНОСТІ КОНДИТЕРСЬКОГОСОНЯШНИКУ ЗА ВИКОРИСТАННЯІНОЗЕМНИХ ГІБРИДІВ

Немає доступних мініатюр
Дата
2017
Автори
Ракул, Інна Олександрівна
Рябовол, Людмила Олегівна
Назва журналу
ISSN журналу
Назва тома
Видавець
Київ
Інструкція
Наявність стійкого попиту на кондитерський соняшник вимагає створення якісно нового вихідного матеріалу. Без пилку відновників фертильності неможливо здійснити програму отримання гібридного насіння. До відновників фертильності можна віднести гібриди F1,щостворено на основі відновлення пилку домінантними генами RfRf, міжвидові гібриди окремих схрещувань із дикими однорічними і багаторічними видами, мутантні форми і готові лінії, які отримують на основі інбридингу з постійним тестуванням на відновлення фертильності та комбінаційну здатність. Стійкість соняшнику олійного до гербіцидів виробничої системиClearfield® досягнуто за застосування традиційних методів селекції рослин. Тобто гібридам соняшнику стійкість до імідозалінонів, забезпечує переданий за гібридизації ген стійкості до гербіциду Євро-Лайтнінг. Це дає виробникам сільськогосподарської продукції ефективний агрономічний інструмент без обмежень на реалізацію отриманої продукції на світовому ринку. У статті наведено результати досліджень щодо створення відновлювачів фертильності соняшнику кондитерського напряму використаннястійких до гербіциду Євро-Лайтнінг за використання гібридів іноземного походження.
Опис
Ключові слова
соняшник, гербіцид, система Clearfield®, Євро-Лайтнінг, відновлювач фертильності, гібрид, стійкість
Бібліографічний опис
Ракул, І. О., Рябовол, Л. О. Створення стійких до гербіциду Євро-Лайтнінг відновлювачів фертильності кондитерського соняшнику за використання іноземних гібридів. «Наукові доповіді НУБіП України» № 4 (68). Київ. 2017.