Please use this identifier to cite or link to this item: http://lib.udau.edu.ua/handle/123456789/2675
Title: Фізіологічне обґрунтування механізмів зниження негативної дії гербіцидів на культурні рослини
Other Titles: Physiological substantiation of mechanism of negative impact of herbicides on agricultural crops
Authors: Карпенко, Віктор Петрович
Білоножко, Володимир Якович
Полторецький, Сергій Петрович
Keywords: фізіологічне обгрунтування
зниження негативної дії гербіцидів
ячмінь ярий
herbicides
growth regulator
spring barley
physiological substantiation
Issue Date: 2012
Publisher: Черкаси
Citation: Карпенко В.П. Фізіологічне обґрунтування механізмів зниження негативної дії гербіцидів на культурні рослини / Карпенко В.П., Білоножко В.Я., Полторецький С.П. // Вісник Черкаського університету. – Черкаси, 2012. – Вип. № 2 (215). – С.7–11.
Abstract: The research focused on the influence of herbicide Granstar 75 (10; 15; 20 and 25 g/hа) and 2,4-ДА 500 (1,0 l/ha), applied separately in combination with plant growth regulator Emistim C on the functioning of antioxidant systems of spring barley. It has been proved that under optimal herbicide rate application in combination with plant growth regulator intensity of lipids peroxidation reduces while the activity of antioxidant ferments (glutathione-S-transferase) and content of low-molecular antioxidants (glutathione and ascorbate) increases. Due to this the negative influence of products of metabolism of herbicides on plants decreases considerably. Исследовалось влияние гербицидов Гранстар 75 (10; 15; 20 и 25 г/га) и 2,4-ДА 500 (1,0 л/га), внесенных раздельно и в сочетании с регулятором роста растений Эмистим С, на функционирование антиоксидантных систем растений ячменя ярового. Доказано, что при оптимальных нормах внесения гербицидов в сочетании с регулятором роста растений в листьях ячменя снижается интенсивность прохождения процессов перекисного окисления липидов при одновременном увеличении активности антиоксидантных ферментов (глутатион-S-трансферазы и супероксиддисмутазы) и содержания низкомолекулярных антиоксидантов (глутатиона и аскорбата), благодаря чему отрицательное воздействие на растения продуктов метоболизма гербицидов может значительно снижатся.
URI: http://lib.udau.edu.ua/handle/123456789/2675
Appears in Collections:Наукові матеріали кафедри

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
2012 Фізіологічне обгрунтування....pdf1.31 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.