Удосконалення технології вирощування садивного матеріалу калини звичайної зеленими живцями в умовах Правобережного Лісостепу України

Немає доступних мініатюр
Дата
2004-12-12
Автори
Тисячний, Олег Петрович
Назва журналу
ISSN журналу
Назва тома
Видавець
ТОВ "Пронікс"
Інструкція
Викладені результати досліджень з підвищення ефективності технології вирощування садивного матеріалу калини звичайної шляхом використання оптимальних концентрацій рістрегулюючих речовин залежно від метамерності пагона і періоду їх заготівлі. Встановлено доцільність заготівлі живців з базальної частини пагона у період масового цвітіння та їх обробки перед висаджуванням 15 мг/л індолилмасляної кислоти (ІМК) і 10% розчином калійної солі a-нафтилоцтової кислоти (НОК) у концентрації 10 мг/л, у період інтенсивного росту пагонів – з медіальної і апікальної частини пагона і 10% розчином калійної солі НОК в концентрації 20 мг/л. Оптимальним типом живця для калини звичайної є тривузловий. Укорінюваність і ріст тривузлових живців істотно переважають аналогічні показники дво- і одновузлових; хоч використання двовузлових живців можливе. Для калини звичайної одновузловий живець недостатній для ефективного живцювання. Зменшення площі листкової поверхні на живцях перед висаджуванням на укорінення, спричинює істотне зменшення укорінюваності й пригнічує ріст коренів. Для підвищення виходу стандартних саджанців калини звичайної рекомендується дорощування в контейнерах при осінньому і весняному пересаджуванні вкорінених живців.
Опис
Ключові слова
калина звичайна, концентрація рістрегулюючої речовини, строк живцювання, метамерність пагона
Бібліографічний опис
Тисячний О.П. Удосконалення технології вирощування садивного матеріалу калини звичайної зеленими живцями в умовах Правобережного Лісостепу України: Автореф.дис...канд.с.–г. наук: 06.01.07 / Умань. держ агр. ун–т. – Умань, 2004. – 17 с.