МІСЦЕВІ ЗБОРИ В УКРАЇНІ: ОСОБЛИВОСТІ СПРАВЛЯННЯ ТА ПЕРСПЕКТИВИ ПОДАЛЬШОГО РОЗВИТКУ

Немає доступних мініатюр
Дата
2015-12
Автори
Гузар, Богдан Степанович
Боровик, Петро Миколайович
Лиса, Наталія Володимирівна
Назва журналу
ISSN журналу
Назва тома
Видавець
Херсон: Науковий журнал «Молодий вчений"
Інструкція
Місцеві збори в Україні донедавна включали збір за парковку автомобілів, ринковий збір, збір за видачу ордера на квартиру, збір з власників собак, курортний збір, збір за участь у бігах на іподромі, збір за виграш на бігах, збір з осіб, які беруть участь у грі на тоталізаторі на іподромі, збір за право використання місцевої символіки, збір за право проведення кіно- і телезйомок, збір за проведення місцевих аукціонів, конкурсного розпродажу і лотерей, збір за видачу дозволу на розміщення об'єктів торгівлі. В ході податкової реформи, що проводилась в 2010-2014 рр. в складі місцевих зборів, що справляються в Україні, спочатку залишились збір за провадження деяких видів підприємницької діяльності, збір за місця для паркування транспортних засобів та туристичний збір, а з 2015 р. лише збір за місця для пар- кування транспортних засобів та туристичний збір. Одним з побічних наслідків реформування системи місцевого оподаткування є те, що останніми роками вкрай мізерною в доходній базі місцевих бюджетів України є питома вага місцевих податкових форм, а ще нижчою – місцевих зборів. Крім того, на протязі останніх трьох років темп росту надходжень місцевих зборів до бюджетів місцевого рівня є майже на- половину нижчим від темпу росту мобілізованих сум місцевих податків та зборів загалом. Результати дослідження переконливо продемонстрували, що механізми справляння збору за місця для паркуван- ня транспортних засобів та туристичного збору під час трансформації їх механізмів справляння були вдосконалені, внаслідок чого посилились як фіскальні так і регулюючі властивості досліджуваних місцевих платежів, порівняно зі збором за парковку автомобілів та курортним збором. Поряд з цим, результати дослідження продемонстрували, що дещо передчасною була відміна збору за провадження деяких видів підприємницької діяльності, фіскальне значення якого в доходній базі місцевих бюджетів було значно вищим від питомої ваги збору за місця для паркування транспортних засобів та туристичного збору. Тому нині необхідно дещо посилити їх фіскальні та регулюючі властивості. З цією метою в нашій країні необхідно розширити повноваження місцевих громад стосовно запровадження нових місцевих зборів та їх адміністрування а також запровадити обов’язкові внески на охорону здоров’я громадян, що проживають і працюють в екологічно неблагополучних районах.
Опис
фахове видання (індексується в базах РИНЦ, ScholarGoogle, OAJI, CiteFactor, Research Bible, Index Copernicus, Index Copernicus (IC™ Value): 4.11 (2013)
Ключові слова
місцеві бюджети, доходи місцевих бюджетів, місцеві збори, збір за місця для паркування транспортних засобів, туристичний збір, Податковий кодекс України
Бібліографічний опис
Гузар Б.С. Місцеві збори в україні: особливості справляння та перспективи подальшого розвитку / Б.С. Гузар, П.М. Боровик, Н.В. Лиса // Молодий вчений : науковий журнал № 12 (27) грудень, 2015 р.,Частина І. – С. 123-126.