Особливості росту і розвитку надземної частини глоду одноматочкового в лісових насадженнях Правобережного Лісостепу України

Немає доступних мініатюр
Дата
2014
Автори
Осіпов, Михайло Юрійович
Назва журналу
ISSN журналу
Назва тома
Видавець
Умань: Візаві
Інструкція
У статті проведено дослідження ходу росту надземної частини модельних дерев глоду одноматочкового в умовах лісових насаджень Правобережного Лісостепу України. Встановлено, залежність росту і розвитку надземної частини глоду одноматочкового у висоту від експозиції, типу умов, складу насадження, зімкнутості та походження. У статті встановлений нерівномірний приріст глоду одноматочкового у висоту за роками. Показана різниця приросту у висоту у дерев насіннєвого та порослевого походження. У науковій роботі з’ясовано, що найбільший приріст у висоту насіннєвих дерев спостерігається в другому-четвертому десятилітті, у рослин порослевого походження – першому-третьому десятилітті. Порослеві екземпляри глоду одноматочкового після двадцяти років мають висоту на 1–2 м меншу, ніж насіннєві. Збільшення зімкнутості насадження і зменшення вологи в ґрунті знижує інтенсивність росту глоду одноматочкового і навпаки.
Опис
Ключові слова
ріст, розвиток, приріст, хід росту, глід одноматочковий
Бібліографічний опис
Осіпов М.Ю. Особливості росту і розвитку надземної частини глоду одноматочкового в лісових насадженнях Правобережного Лісостепу України / Осіпов М.Ю. // Вісник Уманського національного університету садівництва. – Умань: Візаві, 2014. – С. 117–120.