Залежність розвитку ризосферної мікробіоти ячменю ярого від комплексної дії гербіцидів класів сульфонілсечовини, феноксикарбоксилових кислот і біологічних препаратів

Немає доступних мініатюр
Дата
2010
Автори
Карпенко, Віктор Петрович
Назва журналу
ISSN журналу
Назва тома
Видавець
Інструкція
Дослідженнями встановлено, що склад і чисельність мікроорганізмів ризосфери ячменю ярого залежать від виду, норм хімічних препаратів та поєднання їх використання в сумішах із РРР та МБП. Гербіциди в початковий період їх дії зумовлюють пригнічення розвитку мікроорганізмів ризосфери, особливо нітрифікуючих та азотобактера. У той же час за сумісного використання гербіцидів із РРР та МБП, негативна дія препаратів на мікроорганізми знижується і в наступні періоди змінюється стимулюючим впливом. Це свідчить про те, що за сумісного використання гербіцидів класу сульфонілсечовин і феноксикарбоксилових кислот із РРР та МБП у ризосфері ячменю ярого запускаються механізми, що обумовлюють зниження негативного впливу хімічних препаратів на мікробіоту.
Опис
Ключові слова
мікробіота, ризосфера ячменю, гербіциди, біологічні препарати
Бібліографічний опис
Карпенко В.П. Залежність розвитку ризосферної мікробіоти ячменю ярого від комплексної дії гербіцидів класів сульфонілсечовини, феноксикарбоксилових кислот і біологічних препаратів / Карпенко В.П. // Мікробіологія в сучасному сільськогосподарському виробництві: мат. сьомої наук. конф. молодих вчених, 21-24 вересня 2010р. – Чернігів: Видавництво ЧЦНТІ, 2010. –С.14–17.