Продуктивність насаджень яблуні залежно від обрізування крони і підрізування штамбу в Правобережному Лісостепу України

Немає доступних мініатюр
Дата
2008-12-16
Автори
Головатий, Петро Анатолійович
Назва журналу
ISSN журналу
Назва тома
Видавець
Редакційно-видавничий центр Уманського ДАУ
Інструкція
Наведено результати дослідження впливу кратності обрізування крони з одноразовим (раз на три роки) підрізуванням штамбу дерев на ріст і продуктивність яблуні сортів "Мантуанер" і "Мутсу" на середньорослій підщепі ММ 106. Установлено, що більша кратність обрізування крони - взимку, після цвітіння та влітку (у серпні) й одноразове підрізування штамбу через 14 днів після цвітіння сприяє послабленню процесів росту. Не виявлено впливу кратності обрізування крони та підрізування штамбу на активність цвітіння та рівень зав'язування плодів, проте врожайність насаджень сорту "Мантуанер" за триразового обрізування крони з підрізуванням штамбу під час розтріскування бруньок на 59 % вища (сорту "Мутсу" - на 57 %) у порівнянні з виконанням цих агроценозів до початку вегетації. Максимальний показник середної маси плоду обох помологічних сортів виявлено у тричі обрізаних за сезон дерев з підрізуванням штамбу під час розтріскування бруньок. За більшої кратності обрізування крони та пізніших строків підрізування штамбу вищий на 3,0 - 7,1 % вихід плодів вищого та першого товарних сортів. Для незрошуваних насаджень яблуні на клоновій підщепі ММ 106 за умов темно-сірого опідзоленого грунту Правобережного Лісостепу України рекомендовано триразове обрізування крони з підрізуванням (раз на три роки) штамбу під час розтріскування бруньок, що забезпечує максимальну продуктивність.
Опис
У дисертації наведено результати дослідження впливу кратності обрізування крони з одноразовим (раз на три роки) підрізуванням штамбу дерев на ріст і продуктивність яблуні сортів Мантуанер і Мутсу на середньорослій підщепі ММ106. Встановлено, що більша кратність обрізування крони – взимку, після цвітіння і влітку (серпень) та одноразове підрізування штамбу через 14 днів після цвітіння сприяє ослабленню процесів росту. Впливу кратності обрізування крони і підрізування штамбу на активність цвітіння та рівень зав’язування плодів не виявлено, проте врожайність насаджень сорту Мантуанер за триразового обрізування крони з підрізуванням штамбу під час розтріскування бруньок на 59% вища (сорту Мутсу на 57%), у порівнянні з виконанням цих агрозаходів до початку вегетації. Максимальний показник середньої маси плоду обох помологічних сортів виявлено у тричі обрізаних за сезон дерев із підрізуванням штамбу під час розтріскування бруньок. За більшої кратності обрізування крони і пізніших строках підрізування штамбу на 3,0–7,1% вищий вихід плодів вищого і першого товарних сортів. Для незрошуваних насаджень яблуні на клоновій підщепі ММ106 в умовах темно-сірого опідзоленого ґрунту Правобережного Лісостепу України рекомендовано триразове обрізування крони з підрізуванням (раз на три роки) штамбу під час розтріскування бруньок, що забезпечує максимальну продуктивність.
Ключові слова
яблуня, сорт, обрізування крони, ріст, продуктивність, підрізування
Бібліографічний опис
Продуктивність насаджень яблуні залежно від обрізування крони і підрізування штамбу в Правобережному Лісостепу України: автореф. дис... канд. с.-г. наук: 06.01.07 / П.А. Головатий ; Уман. держ. аграр. ун-т. — Умань, 2008. — 18 с. — укp.