Кафедра соціально-гуманітарних і правових дисциплін

Постійний URI для цієї колекції

Огляд

Останні матеріали

Зараз показується 1 - 5 з 96
  • Матеріал
    Правовий захист аграрного сектору в умовах військового стану.
    (Актуальні проблеми вітчизняної юриспруденції. Науковий збірник. Дніпро., 2023-02-06) Коваленко-Чукіна І.Г., Машковська Л. В.
    Стаття присвячена правовому захисту аграрного сектору та змін які відбулися в законодавстві в умовах військового стану. Довоєнна частка сільського господарства та розвитку локальних ринків. Сучасний стан розвитку аграрного сектора України напрями діяльності в боротьбі з ворогом на аграрному фронті. Як війна ускладнила функціонування сільськогосподарського виробництва через розрив логістичних ланцюгів, екологічні катастрофи на корпоративних тваринницьких комплексах, блокування ринків збуту. Досліджено стан земельних відносин з урахуванням безоплатної передачі земель державної, комунальної власності у приватну власність, питання мінімального строку договору оренди землі, право оренди земельної ділянки, переданої в оренду під час воєнного стану. В статті розширено перелік земель державної та комунальної власності, які на термін дії воєнного стану передаватимуться в оренду без проведення аукціону . Розглядається питання припинення або скасування воєнного стану в Україні або у відповідних окремих її місцевостях - це не є підставою для припинення дії, зміни договорів оренди, укладених і поновлених у період воєнного стану, припинення прав оренди, які виникли на підставі таких договорів. Проаналізовані наявні проблеми та шляхи вирішення: безповоротні гранти, скасування ввізного мита, транспорт без віз. Про порядок використання фінансової допомоги малим агровиробникам, які найбільше постраждали від військової агресії російської федерації і потребують підтримки за понесені витрати на польові роботи, утримання корів, придбання матеріалів для ведення господарської діяльності, паливно-мастильних матеріалів, засобів захисту рослин, кормів та інших виробничих витрат. Розглянуті перспективи розвитку аграрного сектору в Україні в умовах військового стану.
  • Матеріал
    Захист прав орендаря земельної ділянки під час воєнного стану.
    (Актуальні проблеми вітчизняної юриспруденції. Науковий збірник. Дніпро., 2023-10-06) Коваленко-Чукіна І.Г . Машковська Л. В
    Стаття присвячена захисту права орендаря земельної ділянки під час воєнного стану. Під час воєнного стану в Україні більшість сфер правового регулювання зазнали суттєвих змін та обмежень. Сфера земельних відносин, зокрема, оренда земльних ділянок. Через призупинення функціонування Державного земельного кадастру та Єдиного державного реєстру речових прав на нерухоме майно земельні відносини в Україні фактично були призупинені. Разом із тим, упродовж останніх місяців законодавець прийняв рішення щодо спеціального регулювання земельних відносин. В статті розглянуті зміни згідно Закону №2145 який стосуються сфери оренди земель товарного сільськогосподарського виробництва, зокрема, щодо наступного: строк користування земельними ділянками; передачі земельних ділянок за спрощеною процедурою; комунальна власность може надаватися в користування лише для ведення товарного сільгоспвиробництва; земельні торги щодо прав оренди не проводяться, нові не оголошуються, а такі, що не завершені, вважаються скасованими; орендарі та суборендарі земельних ділянок сільськогосподарського призначення усіх форм власності можуть передавати на строк до 1 року належне їм право оренди. Проаналізовані важливі зміни які стосуються надання постійним користувачам (крім державних, комунальних підприємств, установ, організацій), емфітевтам права передачі в оренду земельних ділянок сільськогосподарськго призначення, за окремими укладеними договорами. Орган реєстрації — районна військова адміністрація. Договори реєструються у Книзі реєстрації землеволодінь і землекористувань в умовах воєнного стану та ведуться в паперовій та електронній формах. Розглянуті питання про вплив законодавства на волю сторін у договірних відносинах та можливість судового захисту орендодавцями своїх прав (у разі їх порушення недобросовісними орендарями) виключно після спливу відповідного річного строку «автоматичної пролонгації».
  • Матеріал
    Діалог вічно живих (щоденникові записи Олександра Довженка і Євгена Сверстюка в контексті ХХ–ХХІ століть)
    (Філологічний часопис, (1), 182–202. https://doi.org/10.31499/2415-8828.1.2023.281381, 2023-05-31) Ямчук П.М.
  • Матеріал
  • Матеріал
    Виховання історичної свідомості, як запорука національної безпеки
    (Cognum Publishing House, 2023) Доморослий В.І.
    Виховання історичної свідомості, як запорука національної безпеки